Κορυφαίοι ιατροί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμμετείχαν στο πρώτο διεθνές σεμινάριο, με αποκλειστικό θέμα το «Μεσοθηλίωμα», ( Οκτώβριος 2017) το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Ογκολόγο Παθολόγο του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Δρ. Χρήστο Εμμανουηλίδη και την Καρδιοθωρακοχειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου.

Όπως τόνισε εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του σεμιναρίου ο Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης , «ενώ η θεραπεία του μεσοθηλιώματος τα παλαιότερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολη, στις μέρες μας τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται, μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην ίαση, ενώ προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα ζωής στους ασθενείς. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό η εμπειρία μας δείχνει ότι τα τελευταία 10 χρόνια έχουν θεραπευθεί πλήρως 20 ασθενείς με την πάθηση του μεσοθηλιώματος του πνεύμονα, ενώ υπάρχει ένα μακρόχρονο ποσοστό επιβίωσης ασθενών  που ξεπερνά τα 4 χρόνια. Επίσης, έχουμε ένα ικανοποιητικό ποσοστό ασθενών, που δεν έχουν υποτροπιάσει για πάνω από 5 χρόνια, οι οποίοι και θεωρούνται ιαθέντες».

Συμμετείχαν εισηγητές από όλες τις εμπλεκόμενες ειδικότητες: θωρακοχειρουργοί, ακτινοθεραπευτές, παθολόγοι-ογκολόγοι, επιδημιολόγοι, ακτινολόγοι, παθολογοανατόμοι, πνευμονολόγοι. Την εμπειρία τους με ό,τι νεότερο για τη θεραπεία του μεσοθηλιώματος, μετέφεραν ιατροί από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία και την Τουρκία.

  • Στη φωτογραφία ο Δρ. Εμμανουηλίδης, με τον θωρακοχειρουργό Δρ. Φιλίππου