Το πρώτο ογκολογικό συνέδριο στην Ελλάδα με θέμα αποκλειστικά τα ογκογονίδια, πραγματοποιήθηκε το 2016 με πρωτοβουλία του Ογκολόγου Παθολόγου Δρ. Χρήστου Εμμανουηλίδη  και τέθηκε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος.

Το συνέδριο με θέμα «Ο ρόλος του Ογκογονιδίου BRAF στην Ογκολογία – Μελάνωμα/ Καρκίνος του πνεύμονος, εντέρου, θυρεοειδούς/Γυναικολογικός Καρκίνος/ Αιματοογκολογία» , όπως τόνισε ο Δρ. Εμμανουηλίδης, «δεν αφορά καρκίνους ανά οργανικό σύστημα, αλλά φιλοδοξεί να περιλάβει σε μια ενιαία θεώρηση καρκίνους που εξαρτώνται λιγότερο ή περισσότερο από την ενεργοποίηση ενός συγκεκριμένου ογκογονιδίου. Έχει επομένως, μια νεωτερική οπτική γωνία, εστιάζοντας στο συγκεκριμένο μοριακό γεγονός και πώς αυτό επηρεάζει καρκίνους διαφόρων οργάνων».

Στόχος του συνεδρίου είναι να φέρει σε επαφή ειδικούς διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ περιλαμβάνει και ένα μοριακό σεμινάριο για το BRAF με τη συμμετοχή και εκπροσώπων των δύο εταιρειών που παράγουν τα διαθέσιμα αντι-BRAF φάρμακα προκειμένου να αναφερθούν στο σχεδιασμό της μελλοντικής τους ανάπτυξης. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται θέματα που άπτονται σχεδόν όλης της ογκολογίας αλλά και της αιματογκολογίας, με τη συμμετοχή ιατρών από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ.