Το 1ο εξειδικευμένο συνέδριο με θέμα «Προεγχειρητική Χημειοθεραπεία / Ακτινοθεραπεία στην Ογκολογία», πραγματοποιήθηκε το 2014 με πρόεδρο τον Ογκολόγο Παθολόγο Δρ. Χρήστο Εμμανουηλίδη και ομιλητές, ογκολόγους ιατρούς  του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου και Νοσοκομείων Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Ηρακλείου και Λάρισας.

Το συνέδριο τελούσε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Διαβαλκανικού, της Εταιρεία Ογκολόγων – Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Εταιρείας Παχέος Εντέρου και Πρωκτού και της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Τις εργασίες του,  παρακολούθησε πλήθος ιατρών και εργαζομένων  στον τομέα υγείας.

Όπως τόνισε ο Δρ. Εμμανουηλίδης, η έγκαιρη, σωστή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των όγκων κάθε μορφής και σε οποιοδήποτε στάδιο, γίνεται δυνατή μόνο με την άριστη συνεργασία των ογκολόγων παθολόγων, ακτινοθεραπευτών και των χειρουργών. Η διατομειακή διεπιστημονική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών είναι το αίτημα της εποχής, που εκφράζεται με τη δημιουργία του θεσμού του Ογκολογικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή ογκολόγων ιατρών όλων των ειδικοτήτων, σε κάθε Ογκολογικό Κέντρο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Σκοπός των εργασιών του συνεδρίου ήταν «η διαρκής επιστημονική ενημέρωση όχι μόνο σχετικά με τα νεότερα φάρμακα, αλλά και με τις μεθόδους βελτιστοποίησης των χειρουργικών αποτελεσμάτων που προσφέρουν η προεγχειρητική χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία».