Εντυπωσιακή η προσέλευση στην αίθουσα του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης για την παρουσίαση του νέου βιβλίου «ΚΕΛΣΟΣ-Περί Ιατρικής» με εισαγωγή – μετάφραση και σχόλια του Ογκολόγου Παθολόγου Δρ. Χρήστου Εμμανουηλίδη και πρόλογο της Ελένης Καλοκαιρινού. Το βιβλίο που αποτελεί εγκυκλοπαίδεια όλης της Αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, παρουσίασαν οι:

  • Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πλαστικός Χειρουργός, Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου
  • Ελένη Καλοκαιρινού, καθηγήτρια Φιλοσοφίας ΑΠΘ
  • Νίκη Παπαβραμίδη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής, ΑΠΘ

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Πώς θεράπευαν οι αρχαίοι Έλληνες τον καταρράκτη; Πώς έβγαζαν τα βέλη από τις πληγές; Πώς αντιμετώπιζαν τον καρκίνο, τον ασκίτη, την επιπεφυκίτιδα. Πως απολύμαιναν τραύματα, πώς έκαναν βεντούζες; Πώς θεράπευαν το συνάχι, την αμυγδαλίτιδα, την πλευρίτιδα, την δυσκοιλιότητα; Ποιος ήταν ο τρόπος ζωής του υγιούς; Πότε βοηθούσαν τα θερμά λουτρά; Ποιες ήταν οι ιαματικές ιδιότητες των βοτάνων και των τροφών; Ποιες ήταν οι σωστές ιατρικές θεωρίες και πώς πρέπει να σκέφτεται ο γιατρός;
Το «Περί Ιατρικής», είναι μια πλήρης περιγραφή της αρχαίας Ελληνικής Ιατρικής, ένα καταστάλαγμα των ιατρικών γνώσεων των αρχαίων, γραμμένο από έναν Ρωμαίο ευπατρίδη, τον Κέλσο, ο οποίος είχε διαβάσει όλη την ελληνική ιατρική βιβλιογραφία, την οποία μας παραθέτει ανά λήμμα. Είναι ένα έργο χρήσιμο, όχι μόνο για τον ιστορικό, αφού περιγράφει πολλές πρακτικές του βίου της εποχής του, ούτε μόνο για τον ιστορικό της ιατρικής, αφού αναφέρεται σε δεκάδες Έλληνες ιατρούς των οποίων το έργο έχει χαθεί, αλλά διαβάζεται ευχάριστα από τον ενδιαφερόμενο αναγνώστη που θα δει πολλά από τα γιατροσόφια και τη βοτανοθεραπευτική να έχουν επιβιώσει ως τις μέρες μας, αλλά και από τον σύγχρονο γιατρό, που αμέσως θα αισθανθεί αλληλέγγυος με τον αρχαίο συνάδελφο, θα ταυτιστεί με την αγωνία του μπροστά στην νόσο και θα εκπλαγεί με τις γνώσεις και τις τεχνικές των αρχαίων. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα

Εισαγωγή: Ο Κέλσος και οι απαρχές της Ιατρικής
Εισαγωγικά
ΠΡΟΟΙΜΙΟ: Ιστορία της Ιατρικής
ΒΙΒΛΙΟ Ι: Ο τρόπος ζωής του υγιούς
Βιβλίο II: Εισαγωγή στην Νοσολογία
Βιβλίο III: Θεραπείες ασθενειών ολόκληρου του σώματος
Βιβλίο IV: Ανατομία και Ειδική νοσολογία
Βιβλίο V: Φαρμακευτικά σκευάσματα
ΒΙΒΛΙΟ VI: Ειδική Φαρμακολογία – Θεραπευτική
ΒΙΒΛΙΟ VII: Χειρουργική