Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διάγνωση του καρκίνου είναι μια τεράστια αναστάτωση στη ζωή του ανθρώπου. Πρέπει να επιστρατεύσει κανείς όλες τις ψυχικές του δυνάμεις, να αποδεχτεί την βοήθεια που του προσφέρει το περιβάλλον, να δείξει ψυχραιμία και αξιοπρέπεια και να μην φοβηθεί. Κάθε σημαντικό πρόβλημα απαιτεί λογική αντιμετώπιση για καλύτερα αποτελέσματα. Χρειάζεται αισιοδοξία, ανθρωπιά και θάρρος και ενεργοποίηση ψυχολογικών υποστηρικτικών συστημάτων.

Ωστόσο, αν ξέραμε πόσοι καρκινοπαθείς ή πρώην καρκινοπαθείς κυκλοφορούν ανάμεσά μας χωρίς να το γνωρίζουμε θα εκπλαγόμασταν. Γιατί ο καρκίνος συχνά θεραπεύεται ή καταλήγει να είναι μια χρόνια αρρώστια.

Η σύγχρονη ιατρική προτείνει ότι ο ασθενής πρέπει να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων. Η γνώση όμως είναι αναγκαία για την απομυθοποίηση και την κατανόηση του αντιπάλου.  Και η σωστή αντιμετώπισή του απαιτεί την εξαιρετική συνεργασία του γιατρού με τον/την ασθενή.  Η γνώση προσφέρει την αναγκαία κατανόηση του φαινομένου του καρκίνου και της μεθοδολογίας αντιμετώπισής του, που κάνει τον ασθενή συνεταίρο με τον γιατρό στη θεραπεία του, διευκολύνοντας έτσι τη θεραπευτική σχέση και το θεραπευτικό έργο.  Επίσης  δίνει την αναγκαία αυτοπεποίθηση στον ασθενή, προσφέρει την εξάλειψη του φόβου που προέρχεται από την αμάθεια και ευνοεί την ορθολογική, υπεύθυνη, και σε τελευταία ανάλυση αξιοπρεπή στάση απέναντι στο πρόβλημα.  Έτσι μπορεί κανείς να αισιοδοξεί για την ίασή του ή να ελπίζει λογικά για την καλύτερη δυνατή έκβαση.  Ακόμα και όταν κάποιος καταβάλλεται από την αρρώστια αυτή, η εκλογίκευση προσφέρει τη δυνατότητα για την πιο αξιοπρεπή και ανθρώπινη προσέγγιση.  Και έτσι ο ασθενής ο ίδιος μπορεί να γίνει το στήριγμα για το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον που βιώνει εξίσου δραματικά την όλη κατάσταση.

Αν εκλείψει ο παράλογος φόβος και κυριαρχήσει μέσω της γνώσης η κατανόηση των καταστάσεων, των φαρμάκων και των θεραπευτικών προσεγγίσεων, τότε και η ελπίδα θα αναπτερωθεί αλλά και θα απελευθερωθούν οι δημιουργικές εκείνες δυνάμεις που όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ώστε η πορεία του συγκεκριμένου ασθενούς να γίνει πιο ανθρώπινη και πιο όμορφη.  Και δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι όχι μόνο ο άνθρωπος κρύβει πολλή ιαματική δύναμη μέσα του, αλλά και η επιστήμη προχωράει με διαδοχικά άλματα ώστε ήδη η ογκολογία της περασμένης δεκαετίας να μας φαίνεται παρωχημένη.

Και ακόμα: Προσοχή σε κάθε καλοπροαίρετη συμβουλή που μας δίνουν φίλοι και γνωστοί, γιατί δεν ισχύουν τα ίδια για κάθε περίπτωση.