Ο καρκίνος του μαστού, είναι ο καρκίνος με την μεγαλύτερη πρόοδο στη θεραπεία του.
Σχεδόν μία στις 10 γυναίκες θα αναπτύξει στη ζωή της καρκίνο του μαστού. Η συχνότητα φαίνεται να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια, προφανώς λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής. Επειδή όμως η διάγνωση γίνεται πιο έγκαιρα και οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές, η επικινδυνότητά του έχει σημαντικά μειωθεί, πράγμα που έχει αποτελέσει μια από τις μεγάλες επιτυχίες της σύγχρονης ιατρικής.
Είναι γνωστή η συμβολή της μαστογραφίας που πρέπει να γίνεται κάθε 1-2 χρόνια σε γυναίκες άνω των 40 ετών για την έγκαιρη διάγνωση. Άλλες φορές, η γυναίκα ή ο γιατρός, διαπιστώνουν ένα ογκίδιο (γρομπαλάκι) στο στήθος.
Θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού
Υπάρχουν πολλοί τύποι καρκίνου του μαστού που απαιτούν διαφορετική αντιμετώπιση ο καθένας. Τις περισσότερες φορές ο καρκίνος επηρεάζεται από τις γυναικείες ορμόνες, τα οιστρογόνα και την προγεστερόνη, με αποτέλεσμα να είναι ωφέλιμη η χορήγηση αντι-οιστρογόνων χαπιών ή ενέσεων, όπως η ταμοξιφένη και άλλα.
Σε προχωρημένες περιπτώσεις, απαιτείται χημειοθεραπεία ή σύγχρονη ορμονοθεραπεία. Συχνή είναι η προληπτική χρήση της χημειοθεραπείας, της ορμονοθεραπείας και της ακτινοβολίας πριν ή μετά την εγχείρηση για την αφαίρεση του όγκου του μαστού, γιατί έχει αποδειχθεί ότι έτσι μειώνεται σημαντική η πιθανότητα να ξαναεμφανιστεί.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο καρκίνος ενεργοποιεί το γονίδιο HER-2, οπότε χορηγείται ένα θεραπευτικό αντίσωμα με εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.
Με όλα τα παραπάνω, μπορούμε να πούμε ότι η σύγχρονη ιατρική έχει εξημερώσει αυτόν τον συχνό καρκίνο, έτσι ώστε πολλές γυναίκες να ζουν μια σχεδόν φυσιολογική ζωή. Παράδοξο; Μπορεί σπάνια να εμφανιστεί και σε άντρες.