Ο καρκίνος του πνεύμονα, είναι από τους πιο συχνούς καρκίνους στον κόσμο. Σε μεγάλο βαθμό, οφείλεται στο κάπνισμα αλλά μπορεί να συμβεί και χωρίς καμιά προδιάθεση.

Ο καρκίνος του πνεύμονα, ξεκινά σαν ένα μικρό ογκίδιο στον πνεύμονα που στην αρχή δεν προκαλεί συμπτώματα και όσο μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει επίμονο βήχα ή και πόνο.  Κατόπιν επεκτείνεται στους λεμφαδένες του πνεύμονα και, αν δεν διαγνωσθεί, μέσω της κυκλοφορίας του αίματος προκαλεί μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Σε άλλες περιπτώσεις τα καρκινικά κύτταρα διεισδύουν στα λεμφαγγεία του πνεύμονα και φαίνονται σαν πνευμονία (το φαινόμενο λέγεται λεμφαγγειακή διασπορά).

Ο καρκίνος αυτός ήταν παλιά το φόβητρο των γιατρών και των ασθενών. Σήμερα, έχουμε πολλά μέσα για να τον αντιμετωπίσουμε και τα αποτελέσματα είναι σημαντικά βελτιωμένα.  Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του πνεύμονος οι οποίοι μας εκπλήσσουν θετικά με την εξαιρετική τους πορεία και την αντοχή τους στο χρόνο.

Όπως σχεδόν κάθε καρκίνος, αν διαγνωσθεί έγκαιρα θεραπεύεται χειρουργικά.  Σε άλλες περιπτώσεις απαιτείται χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ή στοχεύουσα θεραπεία.

Τον τελευταίο καιρό για τον καρκίνο του πνεύμονα εφαρμόζεται η ανοσοθεραπεία με καλά αποτελέσματα. Το πεδίο αλλάζει συνεχώς με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, να συνιγορούν υπέρ του συνδυασμού χημειοθεραπείας και ανοσοκοθεραπερίας