Στον καρκίνο του ουροποιητικού και ειδικότερα στον καρκίνο του προστάτη και της κύστης, μπορούμε να επιτύχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα αν η στρατηγική χρήσης των πολλών θεραπευτικών επιλογών που έχουμε στη διάθεσή μας είναι η ενδεδειγμένη. Έτσι, πολύ συχνά οι ασθενείς μας απολαμβάνουν μακροχρόνιες υφέσεις στην ασθένεια, με καλή ποιότητα ζωής.

Καρκίνος του προστάτη

Για τον καρκίνο του προστάτη, είναι γνωστό το τεστ PSA που καλό είναι να γίνεται κάθε χρόνο σε άντρες άνω των 50, για λόγους έγκαιρης διάγνωσης.  Μια αύξηση του PSA απαιτεί την κατάλληλη αξιολόγηση από έμπειρο  ουρολόγο ή ογκολόγο, γιατί μπορεί να οφείλεται και σε καλοήθη αίτια, όπως φλεγμονές ή υπερτροφία του προστάτη.

Αν διαπιστωθεί κακοήθεια, συνήθως τίθεται το ερώτημα αν απαιτείται επέμβαση ή αν πρέπει να αντιμετωπισθεί με ακτινοθεραπεία ή με συμβατικά μέσα. Αυτό το ερώτημα κάποτε είναι δύσκολο να απαντηθεί και απαιτείται περίσκεψη και συνυπολογισμός πολλών παραγόντων. Η εγχείρηση καλό είναι να γίνεται με εξελιγμένες τεχνικές (ρομποτική χειρουργική)  για αποφυγή παρενεργειών όπως ακράτεια, που σήμερα πια είναι πολύ σπάνια.

Καρκίνος της ουροδόχου κύστης

ΟΙ αρχόμενοι όγκοι της ουροδόχου κύστης που λέγονται και θηλώματα, αντιμετωπίζονται  από τους ουρολόγους με ενδοκυστικές εγχύσεις ανοσοενισχυτικών ουσιών.

Σε πιο προχωρημένα στάδια, καθώς και σε όγκους των ουρητήρων και της νεφρικής πυέλου, πρέπει να γίνεται ογκολογικό συμβούλιο για να αποφασίζεται η σωστή στρατηγική, δηλαδή να αποφασίζεται ποιες μέθοδοι ή συνδυασμοί θα χρησιμοποιηθούν:  εγχείρηση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, συνδυασμός ή αλληλουχία.

Τελευταία, έχουν εγκριθεί αρκετά ανοσοθεραπευτικά σκευάσματα που έχουν αυξήσει τις θεραπευτικές επιλογές που εφαρμόζουμε, συχνά με εντυπωσιακά αποτελέσματα.