Μένουμε σπίτι

H προφύλαξη κατά του κορωνοϊού δεν γίνεται μόνο για να αντέξει το σύστημα υγείας. Με βάση την υπόθεση ότι θα βρεθούν φάρμακα για την καταπολέμηση ή και εμβόλιο, είναι προτιμότερο να περιορίσουμε τον αριθμό κρουσμάτων, άρα και θανάτων, ως εκείνη την στιγμή που η νόσος δεν θα είναι επίφοβη, άρα το να κολλήσει κανείς δεν θα είναι επικίνδυνο. Ακόμα καλύτερα αν βρεθεί εμβόλιο, πράγμα σχεδόν βέβαιο. (Για αυτό το αγγλικό αρχικό σχέδιο ήταν ανοησία).

Άρα βαστάτε γερά και θάρθουν καλύτερες ημέρες. Στο μεταξύ επωφεληθείτε από τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο, μιλήστε στο τηλέφωνο (όχι στο κινητό) με φίλους όπως κάναμε παλιά, διαβάστε κανένα βιβλιαράκι, παίξτε επιτραπέζια ή διαβάστε μαζί με τα παιδιά σας, μάθετε μια γλώσσα από το διαδίκτυο, αναλογιστείτε αν η προηγούμενη πολυπραγμωσύνη ήταν αναγκαία, συγκεντρωθείτε, αγαπηθήτε, τεκνοποιήστε κλπ κλπ.

Καρκίνοπαθείς χαμηλού και υψηλού κινδύνου:

1. Εξαρτάται από το είδος, την έκταση της νόσου και το είδος των θεραπειών.
2. Γενικά όσοι είναι σε αρχικά στάδια, 1,2,3 ΔΕΝ είναι υψηλού κινδύνου.
3. Όσοι λαμβάνουν θεραπεία με χάπια ΔΕΝ είναι υψηλού κινδύνου.
4. Ο καρκίνος του πνεύμονα υπό ενδοφλέβια θεραπεία συνήθως θεωρείται υψηλού κινδύνου.
5. Ασθενείς με προχωρημένη νόσο υπό χημείο θεραπεία ή όχι: ο κίνδυνος εξαρτάται από τον βαθμό εξαντλησης/παρενεργειων.
6. Ασθενείς με λέμφωμα, λευχαιμία μπορεί να είναι υψηλού κινδύνου.
7. Όσοι είχαν καρκίνο στο παρελθόν και το ξεπέρασαν ΔΕΝ είναι υψηλού κινδύνου.

Γυναίκες με καρκ. μαστού και κορωνοϊός. Γενικές οδηγίες.

1. Γενικά δεν ανήκουν σε κατηγορία ευπαθούς ομάδας.
2. Οσες έχουν κάνει μαστεκτομή και τωρα δεν παίρνουν χημειοθεραπεία θεωρούνται υγιείς, έστω και αν παίρνουν χάπια ορμονοθεραπείας.
3. Όσες παίρνουν χημειοθεραπεία πριν ή μετά την μαστεκτομή δεν είναι ανοσοκατασταλμένες, ιδιαίτερα αν λαμβάνουν τις ενέσεις για να διατηρούν τα λευκά τους αιμσφαίρια σε ασφαλή επίπεδα.
4. Κάποιος κίνδυνος ανοσοκαταστολής υπάρχει σε γυναίκες με περισσότερες από 2-3 σειρές χημειοθεραπειών, ανάλογαμε τη βαρύτητά τους και την χρονική σχέση τους. Επειδή υπάρχει εξατομίκευση, καλό είναι να ρωτάτε τον ογκολόγο.
5. Η ακτινοθεραπεία πρακτικά δεν προκαλεί ανοσοκαταστολή

ΑΥΤΕΣ Είναι ΓΕΝΙΚΕΣ οδηγίες. Πάντα συμβουλευομαστε το γιατρό μας.