Η μαγνητική τομογραφία, είναι η απεικονιστική εξέταση όπου απεικονίζονται τα εσωτερικά όργανα του σώματος με πολλές λεπτομέρειες και βασίζεται στις διαφορετικές μαγνητικές ιδιότητες κάθε ιστού, όταν εκτίθεται στον δυνατό μαγνήτη του μηχανήματος. Οι εικόνες που λαμβάνονται μοιάζουν πολύ με αυτές της αξονικής, δηλαδή είναι σαν να κόβουμε το σώμα σε φέτες και να το εξετάζουμε ανά επίπεδο.

Τα πλεονεκτήματα της μαγνητικής είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες και ότι δεν εμπεριέχει ακτινοβόληση. Τα μειονεκτήματα είναι ότι καθυστερεί η εξέταση για πολλά λεπτά έως και ώρα, ότι συνήθως γίνεται σε έναν κλειστό στενό χώρο.
Ο Μαγνητικός Τομογράφος 3 Tesla που διαθέτουμε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό, αποτελεί το πιο σύγχρονο διεθνώς στον τομέα της Μαγνητικής Τομογραφίας. Προσφέρει διπλάσιας έντασης μαγνητικό πεδίο από αυτό του τομογράφου 1,5 Tesla τον οποίο διαθέτουν ιδιωτικά ακτινοθεραπευτικά Κέντρα στη Βόρεια Ελλάδα.

Το μεγαλύτερο σήμα που προσφέρει, έχει ως συνέπεια τη μείωση του χρόνου εξέτασης, τη μεγαλύτερη ανάλυση στην απεικόνιση, ακόμη και πολύ μικρών βλαβών ή εστιών όγκου. Ειδικότερα, η τεχνική DIFFUSION είναι επίσης μια τεχνική πολύ ευαίσθητη, με την οποία λαμβάνονται εικόνες από όλο το σώμα με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται ακόμη και πολύ μικρές εστίες όγκου. Η τεχνική αυτή μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να υπερέχει απεικονιστικά από τις εικόνες του PET – CT και είναι πολύ χρήσιμη για τη μελέτη και την παρακολούθηση των ογκολογικών ασθενών.