Η ογκολογία αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, όσο αυξάνονται η γνώσεις της μοριακής βιολογίας και όσο ανακαλύπτονται καινούργια φάρμακα, συνδυασμοί φαρμάκων ή καινούργιες και πιο αποτελεσματικές στρατηγικές.

Οι πρωτοποριακές θεραπείες μπορεί να αφορούν κάποιο γονίδιο, κάποιο κυτταρικό μηχανισμό, κάποιο υποδοχέα του καρκινικού κυττάρου ή ακόμα να επιστρατεύουν τα παρακείμενα φυσιολογικά κύτταρα. Όλες, συντελούν στο να γίνει το καρκινικό κύτταροπιο ευάλωτο και να καταστραφεί είτε από μόνο του, είτε σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία.

Ο σύγχρονος ογκολόγος οφείλει όχι μόνο να είναι ενήμερος, όχι μόνο να έχει επαρκείς γνώσεις μοριακής βιολογίας για να κατανοεί τις νέες θεραπείες,  αλλά και να διαθέτει την σωστή ιατρική κρίση για να ξέρει πότε να εφαρμόσει την εκάστοτε στρατηγική για το καλό του ασθενούς που έχει μπροστά του.

Δεν ωφελούνται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο από μια δεδομένη θεραπεία, ενώ άλλες φορές η αλληλουχία των σωστών θεραπειών καθορίζει την τελική έκβαση.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να είμαστε πάντα στην πρωτοπορία και να εφαρμόζουμε με ωριμότητα και τέχνη, βασισμένοι στην εμπειρία, στις γνώσεις, στις επιθυμίες του ασθενούς και στην ανάγκη εξατομικευμένης θεραπείας.