Η ψυχολογική υποστήριξη είναι αναγκαία σε κάθε ασθενή με διάγνωση σοβαρού καρκίνου. Ιδανικά μπορεί να παρασχεθεί από επαγγελματίες ψυχολόγους που έχουν σπουδάσει τη μεθοδολογία προσέγγισης προβλημάτων.

Η ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να προκύψει σε κάθε άνθρωπο, υγιή ή άρρωστο σε κάποια τραυματική στιγμή της ζωής και δεν σημαίνει ψυχιατρική ανωμαλία. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Επομένως πρέπει να ζητάμε υποστήριξη όταν την έχουμε ανάγκη, χωρίς αναστολές.  Στην πράξη πολλές φορές την ψυχολογική υποστήριξη την προσφέρουν φίλοι, συγγενείς, ο γιατρός, το νοσηλευτικό προσωπικό, σύλλογοι ή ο πνευματικός.

Πέρα από την καλή κουβέντα, ας σκεφτούμε το νόημα της λέξης διασκέδαση. Σημαίνει σκόρπισμα.  Η σωστή διασκέδαση, η αναψυχή όπως θα λέγαμε, βοηθά να σκορπίσουν οι αρνητικές σκέψεις και να επικρατήσουν οι θετικές. Η διασκέδαση μας βοηθάει να ξεκολλάμε από τον εγκλωβισμό στο πρόβλημα, να βλέπουμε τη ζωή λίγο πιο φιλοσοφημένα και να μαθαίνουμε να την απολαμβάνουμε κάθε στιγμή.

Διασκέδαση δεν είναι μόνο οι νυκτερινές έξοδοι, αλλά μια εκδρομή, μια βόλτα στην παραλία, μια καλή παρέα, ένα θέατρο, μια συναυλία, μια οικογενειακή μάζωξη, ένα καλό βιβλίο κλπ.

Ο Ογκολόγος Παθολόγος Δρ. Χρήστος Εμμανουηλίδης, σε επιλεγμένες περιπτώσεις που θεωρεί ότι είναι κρίσιμο για την υγεία του ασθενούς, συνεργάζεται με ειδικούς επιστήμονες όπως ψυχολόγους, εξειδικευμένους ψυχιάτρους και υλοποιεί προγράμματα art therapy.