Το Ογκολογικό Συμβούλιο αποτελείται από γιατρούς πολλών ειδικοτήτων που ασχολούνται με την θεραπεία του καρκίνου, με σκοπό τη συζήτηση των περιπτώσεων και την από κοινού επιλογή της σωστότερης θεραπευτικής προσέγγισης.

Είναι γνωστό ότι η θεραπεία ενός καρκινοπαθούς τις περισσότερες φορές απαιτεί τη συνεργασία πολλών ειδικοτήτων. Ο ακτινολόγος περιγράφει την εμφάνιση των όγκων και την έκτασή τους, ο παθολογοανατόμος την μικροσκοπική υφή τους, ο ογκολόγος παθολόγος αναφέρεται στην στρατηγική αντιμετώπισης και στην αλληλουχία  των πράξεων, ο χειρουργός στη δυνατότητα και τη βελτιστοποίηση της χειρουργικής αντιμετώπισης και ο ακτινοθεραπευτής για τη δυνατότητα ακτινοθεραπείας.  Κατά περίπτωση μπορεί να χρειάζονται και άλλες ειδικότητες.

Όλοι μαζί αναλύουν τα δεδομένα και να συναποφασίζουν την πορεία της θεραπείας. Για παράδειγμα, σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει πρώτα χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία και μετά εγχείρηση. Σε άλλες, πρώτα χημειοθεραπεία και μετά εγχείρηση και ακτινοθεραπεία.

Κάθε σοβαρό νοσοκομείο υποχρεούται να έχει ένα Ογκολογικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής. Στο Ιατρικό Διαβαλκανικό λειτουργεί από τη σύσταση του Ογκολογικού Κέντρου.

  • Δείτε το σχετικό βίντεο με τη συνέντευξη του προέδρου του Ογκολογικού Συμβουλίου, Δρ. Χρ. Εμμανουηλίδη